Kaak klachten
Kaakklachten
Bij Fysi-osten kunt u terecht bij klachten en pijn aan uw kaak. Met mijn specialisme in kaak fysiotherapie, ook wel orofaciale therapie genoemd, kan ik uw kaakklachten helpen verminderen.
Symptomen van kaakgewrichtsklachten:
Ruim 20% van de gehele bevolking heeft weleens last van kaakgewrichtsklachten en nek- en halsklachten, soms schouderklachten. maar slechts 2 procent zoekt hulp bij kaakklachten.Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. De symptomen en pijn zijn heel divers en kunnen erg uiteenlopen. Mogelijke klachten:
- Pijnlijk kaakgewricht of een knappend kaakgewricht
- pijn of vermoeidheid van de kauwspier
- Pijnklachten bij het oor die veroorzaakt worden door het kaakgewricht
- Beperking of blokkering bij het openen van de mond
- Overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
- Abnormale gebitsslijtage
- Gebitsproblemen (niet goed op elkaar passende gebitselementen, prothese of implantaten)
- Hoofdpijn en duizeligheid
- Oorsuizen (ofwel Tinnitus)
- Nek- en schouderklachten
Maar ook oorpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel.
Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan bestaat de kans dat u last heeft van kaakproblemen.
De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel.
Via het animatiefilmpje krijgt u een duidelijk beeld van de oorzaken van een blokkerende en/of knappende kaak.
Animatiefilm over Temporomandibular Joint (TMJ): Temporo-Mandibulaire Dysfunctie (TMD)
Oorzaken kaakgewrichtsklachten.
Kaakgewrichtsklachten worden vaak veroorzaak door een slecht functionerend kaakgewricht door een trauma moment of door overbelaste spieren rondom de kaak.
Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door veel kauwgum kauwen, nagelbijten of veelvuldig klemmen of knarsen. Ook het veelvuldig bijten op de wang of lip of bijten op pennen of een potlood kan klachten veroorzaken. Verder kan het persen van de tong tegen de tanden of het gehemelte veel klachten veroorzaken. Hierdoor kunnen er ook problemen in de nek of schouder ontstaan door de veelvuldig opgeroepen spanning.
Stress en emotionele problemen kunnen bestaande klachten ernstig verergeren. Hierdoor ontstaat er nog meer spierspanning rondom het kaakgewricht wat de pijn nog verder nadelig kan beïnvloeden.
Ook door een ongeluk of een klap op de kaak ontstaan vaak kaakklachten met soms zelfs een kaakfractuur.
Het langdurig moeten dragen van een beugel of een langdurige behandeling bij de tandarts of kaakchirurg of zelfs de mondhygiëniste kaan ook veel pijnklachten veroorzaken in het kaakgebied.
Tot slot kan een slechte houding invloed uitoefenen op klachten van de kaak.
Uw behandeling door de kaakfysiotherapeut
Tijdens de eerste afspraak worden eerst uw klachten geïnventariseerd door de kaakfysiotherapeut. Daarbij kijkt hij naast een lichamelijk onderzoek, naar uw houding en beweging van kaak en hoofd. Daarna bespreekt de kaakfysiotherapeut het behandelplan met u. De behandeling bestaat altijd minimaal uit een aantal vaste onderdelen.
- Uitleg van de oorzaak van uw klachten en de prognose
- oefeningen die u thuis kunt doen om uw klachten te beïnvloeden
- massage en rekken van de gespannen spieren
- mobiliserende handgrepen om eventuele beperkingen te op te heffen
Hoewel de fysiotherapeutische ingrepen meestal erg rustig worden uitgevoerd en vaak niet erg pijnlijk zijn, kan het voorkomen dat toch napijn ondervindt van de behandelingen. Dat is misschien vervelend maar niets om ongerust over te worden.
Verwijzing en vergoeding
Vanaf januari 2006 is het in de wet geregeld dat fysiotherapeuten direct toegankelijk zijn. Dat betekent dat u zonder verwijzing van arts of tandarts een afspraak kunt maken bij een kaakfysiotherapeut. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, wordt de kaakfysiotherapie vanuit uw aanvullende verzekering normaal vergoed.
Neemt u voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met Fysi-osten?